The Effect of Storage Periods and Media of Scion on The Successfulness of Green Budding and Its Water Content in Rubber Plant

No Thumbnail Available
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Pusat Penelitian dan Pengembangan Perkebunan
Abstract
Description
Proper storage period and medium is essential in order to keep the scion of rubber plant in a good condition, so that the budding success rate can still be maintained as high as possible. The objective of this study was to determine the effect of storage periods and media of scion on the success level of green budding and its water content in the rubber plant. This experiment was conducted at Pakuwon experimental garden with altitude of 450 m above sea level, Latosol type of soil, and B type of climate according to the classification of Schmidt and Fergusson, from January to July 2014. Randomized complete block design in single factor with nine treatments and three replications was used in this study. The nine treatments used were: (1) storage of scion for 2 days without media, (2) Two days stored with moistened newsprint paper, (3) Two days stored with moistened sawdust media, (4) Two days stored with moistened cocopeat media, (5) Four days stored without media, (6) Four days stored with moistened newsprint paper, (7) Four days stored with moistened sawdust media, (8) 4 days stored with moistened cocopeat media, and (9) without storing/control (K). The results showed that the storage of rubber scion for 2-4 days can reduce the success level of green budding due to the decrease in water content of scion. In condition when scion had to be stored, it should be a maximum of 4 days by using moistened newspapers or sawdusts storage media. Both of the storage media can still maintain the water content of scion at about 94.8% and 93.9%, respectively, compared to the water content of scion without storage treatment.
Penyimpanan entres karet memerlukan waktu dan media yang tepat agar entres selalu berada dalam kondisi yang baik sehingga keberhasilan okulasi masih dapat dipertahankan seoptimal mungkin. Tujuan penelitian adalah mengetahui pengaruh periode dan media penyimpanan entres terhadap tingkat keberhasilan okulasi hijau serta kandungan air entres pada tanaman karet. Penelitian dilakukan di Kebun Percobaan (KP) Pakuwon pada ketinggian tempat 450 m dpl, jenis tanah Latosol, dan tipe iklim B menurut klasifikasi Schmidt dan Fergusson, pada bulan Januari sampai Juli 2014. Rancangan yang digunakan adalah acak kelompok lengkap dalam faktor tunggal dengan 9 perlakuan dan 3 ulangan. Kesembilan perlakuan tersebut: (1) penyimpanan entres selama 2 hari tanpa media, (2) penyimpanan selama 2 hari dengan media kertas koran dibasahi, (3) penyimpanan selama 2 hari dengan media serbuk gergaji dibasahi, (4) penyimpanan selama 2 hari dengan media cocopeat dibasahi, (5) penyimpanan selama 4 hari tanpa media, (6) penyimpanan selama 4 hari dengan media kertas koran dibasahi, (7) penyimpanan selama 4 hari dengan media serbuk gergaji dibasahi, (8) penyimpanan selama 4 hari dengan media cocopeat dibasahi, dan (9) tanpa penyimpanan/kontrol (K). Hasil penelitian menunjukkan bahwa penyimpanan entres selama 2–4 hari dapat menurunkan tingkat keberhasilan okulasi hijau karena terjadi penurunan kandungan air pada entres. Pada saat entres harus disimpan maka sebaiknya dilakukan paling lama 4 hari menggunakan media kertas koran atau serbuk gergaji yang telah dibasahi. Kedua media penyimpanan tersebut masih dapat mempertahankan kandungan air entres masing-masing sebesar 94,8% dan 93,9% dibandingkan kandungan air entres yang tidak diperlakukan penyimpanan (baru dipanen). 
Keywords
, Rubber; scion; storage; green budding; water content, , Karet;entres; penyimpanan; okulasi hijau; kandungan air
Citation