Potential of Liquid Smoke as Botanical Insecticide to Control Coffee Berry Borer Hypothenemus hampei

No Thumbnail Available
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Pusat Penelitian dan Pengembangan Perkebunan
Abstract
Description
Coffee berry borer (CBB) is the main pest of coffee plants. This pest is difficult to control as it attacks coffee fruit on the tree, multiplies inside the fruit and stays till storage. The study aimed to determine the potential liquid smoke from plant waste to control CBB. The research was conducted at Plant Protection Laboratory (IIBCRI), from January to December 2016. The liquid smokes made from cacao pod husks, sawdust, coconut shells, and rice husks. Phytochemical content of liquid smokes was analyzed qualitatively and quantitatively using gas cromatografy mass spectrometry (GCMS). Toxicity analysis was carried out by residual and contact methods at concentrations of 1%; 1.5%; 2%; 2.5%; controls (aquades), and chlorpyrifos insecticide (2 ml/l) as comparison. Each treatment used 15 H. hampei imagos, repeated 3 times. Mortality parameters were observed at 24, 48, 72, 96, and 120 hours after treatment (HAT). To investigate antifeedance, 10 coffee fruits were infested with 20 imagos  in plastic containers, repeated 3 times and parameters observed were the number of holes at 1, 2, 3, 4, 5, 6, and 7 days after infestation. The results showed that the largest component in liquid smoke presumably functioned as insecticides are Benzenesulfonic acid 4-hydroxy and Acetic acid. All liquid smokes tested were toxic to CBB imagos. The highest CBB mortalities occurred after liquid smoke treatment from coconut shell at concentrations of 2.5% by 48.87%, attack rate was only 20%, decreased 70%. Liquid smoke from coconut shell is the most potential as botanical  insecticide to control CBB.
Penggerek buah kopi (PBKo) merupakan hama utama tanaman kopi. Hama ini sulit dikendalikan karena  menyerang buah kopi sejak berada di pohon hingga tahap penyimpanan di gudang.  Tujuan penelitian adalah mengetahui potensi asap cair sebagai insektisida nabati untuk mengendalikan hama PBKo. Penelitian dilaksanakan di Laboratorium Proteksi Tanaman, Balai Penelitian Tanaman Industri dan Penyegar, mulai bulan Januari sampai Desember 2016. Asap cair yang digunakan berasal dari kulit buah kakao, serbuk gergaji, tempurung kelapa, dan sekam padi.  Analisis kandungan fitokimia asap cair dilakukan secara kualitatif dan kuantitatif menggunakan gas cromatografy mass spectrometry (GCMS). Uji toksisitas menggunakan metode residu dan kontak. Pengujian toksisitas dilakukan pada konsentrasi 1%; 1,5%; 2%; dan 2,5%, kontrol (akuades), insektisida klorpirifos (2 ml/l) sebagai pembanding. Masing-masing perlakuan menggunakan 15 ekor imago H. hampei diulang 3 kali. Parameter yang diamati mortalitas pada 24, 48, 72, 96, dan 120 jam setelah perlakuan (JSP). Uji daya tolak makan (antifeedancy) menggunakan 10 buah biji kopi dalam wadah plastik yang diinfestasi 20 ekor imago diulang 3 kali. Parameter yang diamati adalah jumlah lubang gerekan pada 1, 2, 3, 4, 5, 6, dan 7 hari setelah infestasi. Hasil analisis menunjukkan komponen terbesar dalam asap cair yang diduga berfungsi sebagai insektisida adalah benzenesulfonic acid 4-hydroxy dan acetic acid. Semua asap cair yang diuji bersifat toksik terhadap imago PBKo.  Mortalitas imago PBKo tertinggi pada perlakuan asap cair tempurung kelapa konsentrasi 2,5% sebesar 48,87%, dengan tingkat serangan 20% dan penurunan serangan 70%. Asap cair dari tempurung kelapa  berpotensi sebagai insektisida nabati untuk mengendalikan hama PBKo.
Keywords
Coffee; Hypothenemus hampei; liquid smoke, , Asap cair; Hypothenemus hampei; kopi,
Citation