The Effectiveness of Trichoderma Viride TNU in Inhibiting Infection of Phytophthora Palmivora on Cocoa

Abstract
Description
Phytophthora palmivora is a pathogenic fungus that causes pod rot and stem cancer in cacao plant. This pathogen was difficult to control because it survives in the form of mycelium and chlamydospores in infected plant parts or in soil. Trichoderma viride is expected to inhibit the growth and development of this pathogen. The study aimed to determine the effectiveness of T. viride in inhibiting P. palmivora infection on cacao, conducted at Plant Protection Laboratory and Greenhouse of Indonesian Industrial and Beverage Crops Research Institute (IIBCRI), Sukabumi from March to December 2014. The T. viride TNU isolates used was purified and propagated in the laboratory. The T. viride inhibition against  P. palmivora growth and development was tested in vitro on potato dextrose agar medium (PDA) and in vivo on infected cacao pods and seedlings. The parameters observed were percentage of inhibition on PDA and the disease progression on infected pods and seedlings. The results showed that T. viride inhibited the growth of P. palmivora with inhibition percentage up to 68.60%, a strong antagonist for P. palmivora on PDA and reduced P. palmivora infection on seedlings in the greenhouse. Applications of T. viride 3 days before or after inoculation with P. palmivora was able to protect cacao seedlings in polybags, respectively by 60% and 45%. However, T. viride has not been able to hinder the development of pod rot disease on cacao.
Phytophthora palmivora merupakan patogen penyebab penyakit busuk buah dan kanker batang pada tanaman kakao. Jamur patogen ini sulit dikendalikan karena mampu bertahan hidup dalam bentuk miselium dan klamidospora pada bagian tanaman yang terinfeksi atau pada tanah. Trichoderma viride diharapkan mampu menghambat pertumbuhan dan perkembangan patogen tersebut. Tujuan penelitian  adalah mengetahui keefektifan T. viride dalam menghambat infeksi P. palmivora pada tanaman kakao. Penelitian dilaksanakan di Laboratorium dan Rumah Kaca Proteksi Tanaman, Balai Penelitian Tanaman Industri dan Penyegar (Balittri), Sukabumi, mulai Maret sampai Desember 2014. T. viride yang digunakan adalah isolat TNU hasil pemurnian dan perbanyakan di laboratorium. Uji daya hambat T. viride terhadap pertumbuhan dan perkembangan P. palmivora dilakukan secara in vitro pada media potato dextrose agar (PDA) dan secara in vivo pada buah yang terinfeksi dan benih kakao. Parameter yang diamati adalah daya hambat pada media PDA serta perkembangan penyakit pada buah dan benih kakao. Hasil penelitian menunjukkan T. viride dapat menghambat pertumbuhan P. palmivora dengan daya hambat sebesar 68,60% dan merupakan antagonis kuat bagi P. palmivora pada media PDA, serta mampu menurunkan infeksi P. palmivora pada benih kakao di rumah kaca. Aplikasi T. viride 3 hari sebelum atau sesudah inokulasi dengan P. palmivora dapat melindungi benih kakao dalam polybag, masing-masing sebesar 60% dan 45%. Namun demikian, T. viride belum mampu menghambat perkembangan penyakit busuk pada buah kakao terinfeksi.
Keywords
Biological agents; cacao; Phytophthora palmivora; Trichoderma viride, , Agens hayati; kakao; Phytophthora palmivora; Trichoderma viride,
Citation
URI