Pertanian Organik: Konsep, Kinerja, Prospek, dan Kendala

Show simple item record

dc.contributor en-US
dc.creator Purwantini, Tri Bastuti; Pusat Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian
dc.creator Sunarsih, nFN; Pusat Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian
dc.date 2020-12-06
dc.date.accessioned 2021-09-07T02:14:49Z
dc.date.available 2021-09-07T02:14:49Z
dc.identifier http://ejurnal.litbang.pertanian.go.id/index.php/fae/article/view/12387
dc.identifier 10.21082/fae.v37n2.2019.127-142
dc.identifier.uri http://repository.pertanian.go.id/handle/123456789/13302
dc.description Organic agriculture grows rapidly both at national and global levels triggered by consumers’’ awareness of the dangers of synthetic chemicals in agriculture. Consumers are increasingly wise in choosing healthy, environmentally  friendly  food.  The  paper  aims  to  describe  the  concept  of  organic  agriculture  and  from international  and  national  views,  followed  by  an  explanation  of  the  development  of  organic  agriculture  in Indonesia.  Discussion  on  the  concept  and  development  of  organic  agriculture  in  Indonesia  covers  the performance of organic agriculture development, programs, area, producers and markets. The results of the study indicate that Indonesia has considerable potential to compete in international markets of organic agriculture products albeit gradually. Institutions such as those of conventional agriculture, i.e. farmers’ groups, cooperatives, associations or corporations, are still very relevant to boost organic agriculture development. Organic agricultural products in the transition period are still pioneering the market. The community is the closest market accessible. Organic farming education should involve producers and consumers. AbstrakPertanian organik tumbuh pesat di tingkat nasional maupun global. Hal ini seiring peningkatan kesadaran konsumen terhadap bahaya bahan kimia sintetis dalam produk pertanian. Konsumen makin bijak dalam memilih bahan pangan yang aman bagi kesehatan dan ramah lingkungan. Tujuan makalah ini adalah untuk mendeskripsikan konsep pertanian organik menurut pandangan internasional maupun nasional, dilanjutkan dengan pemaparan perkembangan pertanian organik di Indonesia. Pembahasan tentang konsep dan perkembangan pertanian organik di Indonesia mencakup kinerja perkembangan pertanian organik, program, luas areal, produsen, dan pasar produk organik. Hasil kajian menunjukkan bahwa Indonesia memiliki potensi yang cukup besar untuk bersaing di pasar internasional walaupun secara bertahap. Secara kelembagaan pengembangan pertanian organik di Indonesia hampir sama dengan pertanian konvensional, seperti kelompok tani, koperasi, asosiasi, atau korporasi masih sangat relevan untuk digunakan sebagai pengembangan pertanian organik. Produk pertanian organik pada masa transisi masih merintis pasar dan biasanya komunitas menjadi pasar terdekat yang bisa dijangkau. Edukasi tentang pertanian organik perlu dilakukan pada kedua sisi, produsen dan konsumen. en-US
dc.format application/pdf
dc.language eng
dc.publisher Pusat Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian en-US
dc.relation http://ejurnal.litbang.pertanian.go.id/index.php/fae/article/view/12387/9449
dc.rights Copyright (c) 2020 Forum penelitian Agro Ekonomi en-US
dc.rights http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 en-US
dc.source Forum penelitian Agro Ekonomi; Vol 37, No 2 (2019): Forum Penelitian Agro Ekonomi; 127-142 en-US
dc.source 2580-2674
dc.source 0216-4361
dc.subject en-US
dc.title Pertanian Organik: Konsep, Kinerja, Prospek, dan Kendala en-US
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type en-US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Repositori


Browse

My Account